Григор Димитров аут от „Ролан Гарос“

16

Гришо Димитров се срина срещу Пабло Кареньо-Буста в мач от третия кръг на „Ролан Гарос“. Двубоят бе първи на корт номер 1. Срещата започна отлично за Григор, но след това се зададе кошмар за Димитров на корта. Така след 0:3 сета Гришо е аут от турнира. 5:7, 3:6, 4:6 в отделните части. Григор отстрани с по 3:0 сета Стефан Робер (Франция) и Томи Робредо (Испания) в Париж, но сега напуска надпреварата, не съумявайки да постигне личен рекорд във френската столица – класирайки се за осминафиналите. Кареньо-Буста срази досега във френската столица Флориан Майер и Таро Даниел като в следващата фаза ще спори с Милош Раонич, съобщава „Пик“.

До този момент Гришо и Пабло са бяха срещали три пъти, като българинът водеше с 2:1 победи. Григор спечели първите им два мача – през 2014 година с 6:2, 6:4 на „Мастърс“ турнира в Мадрид и година по-късно отново на „Мастърс“, но в залата в Париж след 6:4, 6:1. Буста взе реванш в Мадрид през 2016 година, когато триумфира след 7:6(3), 6:3.

25-годишният испанец е под номер 21 в тенис-ранглистата, Димитров е тринадесети. Родният любимец бе сочен за фаворит в сблъсъка. Възможен бе и 1/4-финал с Рафаел Надал – Краля на клея. По-рано през годината Димитров и Рафа изиграха епичен мач в полуфиналната фаза в Мелбърн. Сега Григор заяви, че ще щурмува и по-голям пробив в турнир от Шлема, но уви.
Мачът започна отлично – пробив за Гришо. Затвърждаване на преднината. Нов брейк и 3:0 гейма! 4:0 – серията на Григор бе впечатляваща.

Испанецът съумя да се размине със сет на нула. 4:1 – Кареньо-Буста печели третото си подаване. Нещо повече. Зададе се маратонски гейм, който продължи над 10 минути, а Пабло осъществи пробив – 4:2, след което 4:3. Отново брейк – 4:4. Драма на корта. 5:4, поредица от геймове за Кареньо. Димитров сервира за оставане в сета, след като имаше преднина от 4:0. Григор се съвзе и изравни 5:5. Последва бърз гейм за Буста – 6:5. Пробив на испанеца и Григор загуби първия сет.

Междувременно драмата за Давин Гофен в турнира бе огромна. Белгиецът се контузи в мач със Себайос. Давид е добър приятел на Гришо. Гофен бе сред топ фаворитите в надпреварата, но е принуден да напусне състезанието след тежка травма.

Втория сет започна с 2 бързи гейма за сервиращите. След това се зададе маратонски гейм. Димитров стигна до възможности за брейк, но Пабло показа решителни действия във важните точки и удържа подаването си. Серията без пробиви продължи – 2:2, 3:2, 3:3, 4:3. В този момент Буста увеличи оборотите и Гришо се пропука – пробив – 5:3. Испанецът сервира за сета – 6:3 и Григор бе в много трудна ситуация.

Кареньо осъществи ранен пробив в третия сет, затвърди преднината си и поведе с 3:1 гейма. До края не изпусна водачеството си и триумфира след 6:4.