Отсъствието на Тереза Мей на първия телевизионен дебат беше критикувано

16

Първият телевизионен дебат преди общите избори, с участието на лидери и представители на всички седем партии в британския парламент, премина много разгорещено, без явен победител. Отсъствието на премиера Тереза Мей обаче бе остро критикувано и, както отбелязаха политическите наблюдатели, Консервативната партия определено не спечели от този факт, информира БНР.

Тереза Мей заяви още в началото на предизборната кампания, че няма да участва в преки дебати. Нейн представител снощи бе министърът на вътрешните работи Амбър Ръд. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин, който бе казал, че също няма да се яви, ако Тереза Мей не участва в дебата, промени мнението си и пристигна в студиото на БиБиСи в Кембридж. Сблъсъкът бе основно между Амбър Ръд и представителите на останалите шест партии и си пролича, че министърът на вътрешните работи трудно може да запълни оставената от премиера празнина.

Много критики бяха отправени към Тереза Мей, че не участва в дебата. В заключителните си слова лидерът на либералдемократите Тим Фарън се обърна пряко към избирателите с думите да не отделят време на Тереза Мей. защото тя не е отделила време за тях.

Погледите основно бяха насочени към Джеръми Корбин. който, макар и да не блесна с нещо особено, се представи добре. Политическите наблюдатели отбелязаха. че може и да няма победител на снощния дебат, но със сигурност има един губещ – лично премиерът Тереза Мей. Анализатор на вестник „Гардиън“ заяви, че хората може бързо да забравят какво е казано снощи, но ще запомнят, че Тереза Мей не е участвала в дебата. От БиБиСи коментираха, че с явяването си Корбин е спечелил „тактическа победа“.