Отказаха фалит на сръбския завод на Цветан Василев

21

Заводът за стъкло на Цветан Василев в Сърбия няма да бъде обявен в несъстоятелност.

Това реши Търговският съд в Крагуевац, съобщиха сръбските медии. Искът на откриване на процедура по предфалит, който беше одобрен на 4 май, беше внесен от фирма „Вексилум Балкан“ от Чачак, която си търси 47 млн. евро, дадени на фирмата, притежаваща фабриката, във вид на заем чрез четири договора, пише „Монитор“.

Странната история на фирмата кредитор и фактът, че Цветан Василев е обвиняем у нас именно за източване на КТБ чрез кухи дружества бушони, породи съмнения в западната ни съседка, че дългът е фиктивен и банкерът белгец се опитва да прилапа завода чрез подставени лица, спасявайки го от истинските му дългове. Решението на съда потвърди тези съмнения.

„Няма доказателства, които да потвърждават, че „Глас индъстри“, която е собственик на завода, дължи 47 млн. евро на чачанската фирма“, обясни съдията по делото Бранислав Йованович. Според временното ръководство на завода в момента най-големи задължения фирмата има към доставчиците на природен газ и електроенергия. Фабриката има 825 работници, а по сведения на Народната банка на Сърбия 625 млн. динара от сметките на фабриката са блокирани от ноември 2016 г.