На заседание на КСНС министър Каракачанов призова за увеличаване на бюджета за отбрана

27

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва днес, 30 май, в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност към президента. Членовете на съвета обсъдиха рисковете и заплахите за националната сигурност на Република България и необходимите мерки за нейното укрепване. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната, за „Нова вест“.

В изказването си министър Каракачанов акцентира на ресурсния недостиг и недостатъчното заплащане на труда в целия сектор за сигурност. Общо предизвикателство към всички ведомства от системата за национална сигурност остават недостатъчното финансиране, недостигът на кадри и технологичното изоставане, посочи той.

„Променената среда на сигурност поставя все по-високи изисквания към въоръжените сили като основен инструмент на отбранителната политика. Същевременно обаче недостатъчното ресурсно осигуряване поставя въоръжените сили в изключително тежко положение да изпълняват задачите си по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната с много затруднения и повишен риск“, заяви министър Каракачанов.

Той посочи, че страната ни все още остава далеч от реализацията на целта за разходване на 2% от БВП за отбрана и призова да се постигне траен политически консенсус по въпроса. За 2017 г. заложените в бюджета разходи в сектора представляват 1.52% от БВП. Този процент, обаче, включва и предвидените за 2017 г. допълнителни целеви разходи от централния бюджет за реализирането на двата големи инвестиционни проекта – финансови средства, които могат да бъдат отпуснати и усвоени само при стартирането им, разясни министърът на отбраната.

Сегашното ниво на разходите за личен състав не позволява попълването на некомплекта във въоръжените сили (над 20%) и спирането на отлива от военната професия поради финансиране само на списъчния състав и ниското заплащане на труда. „Необходимо е да се вземат спешни мерки за предотвратяване на очертаващия се кадрови дефицит и риск от загуба на способности, като се актуализират заплатите на военнослужещите и се подобри системата за кариерно развитие“, заяви министър Каракачанов.

Отпуснатите в бюджета капиталови разходи не позволяват придобиването на необходимата нова модерна техника за Сухопътните войски. „Всички проекти за модернизация трябва да се движат успоредно и да се реализират според приоритетите“, категоричен беше министър Каракачанов.