Окончателно: Местят паметника пред НДК в музей

51

Снимка: wikipedia

Още през лятото ще премахнем спорния паметник пред НДК. Там нямаме паметник, ценните неща ще запазим в музеи, но там роля ще има и Министерството на културата. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Окончателното решение монуменът „1300 години България” да бъду разрушен е на столичните общинари от 2014. Различин процедури, както и обжалване от страна на скулптора, обаче до момента пречат това да е случи. На мястото му ще бъде възстановен Мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк, пише kmeta.bg.

През тази година Столичната община работи по 10 ключови обекта, каза още Фандъкова. Започва и поетапно пускане на стесненията в центъра, които трябваше да организираме около изграждането на метрото.

Превръщането на ул. „Граф Игнатиев“ в пешеходна зона ще започне най-напред „Софийска вода“ с реконструкция на канализацията. Проектът е готов, съгласуван.

По отношение за това дали ще има асфалт, павета или смесена настилка по бул „Дондуков“, Фандъкова каза, че ключово ще бъде решението на Министерството на културата. Ще се съобразим с решението им, увери тя.

Предстои също така и ремонт на площада пред Националния дворец на културата, тъй като няма хидроизолация.

Ще бъде подменена и асфалтовата настилка по бул „България“, във връзка с председателството на Съвета на Европейския съюз. В тази връзка ще поискаме помощ за финансирането от държавата, в противен случай този амбициозен ремонт няма как да се случи, каза още градоначалникът.

За пореден път тя отговори и на въпроси за готвените мерки срещу замърсяването на въздуа в столицата. По думите й 70 000 тона вредни емисии са спестени годишно с досегашното метро, а с новите 12 км още 11 000 ще бъдат спестени.От „Московска 33” предлагат още на всичик автомобили да има стикери с информация за степента, в която замърсяват.