Изстрелват новия руски космически кораб след 5 години

92

Руснаците планират да отложат първото изстрелване на новия пилотиран космически кораб „Федерация“ от 2021 г. до 2022 г. в Байконур, където ще бъде и ракетата носител „Феникс“. Космическата корпорация „Роскосмос“ предложи да преразгледа плановете за стартиране на пилотирания космически кораб „Федерация“. Това ще стане с помощта на нова ракета, разработена в рамките на проекта „Феникс“, посочват от ТАСС, предаде БГНЕС.

Междувременно стана ясно и че компанията се отказва от ракетата „Ангара-A5P“ и създаването на инфраструктура за пилотирани изстрелвания от космодрума „Восток“ преди развитието на супертежък носител за полет до Луната. „Във връзка с промяната на ракетата носител за изстрелване на космически кораб „Федерация“, „Роскосмос“ се отказва от създаването на пилотирана версия на ракетата „Анагара- A5P“ до 2025 г.“, пише в изявление.

„Федерация“ е предназначен за транспортиране на хора и товари в орбита и на Луната. Вместимостта му е за четирима души, а автономният режим на кораба може да продължи до 24 дни. За мисията руските власти отпуснаха 58 млрд. рубли. Създаването на ново поколение от средна класа космическа ракета комплекс „Феникс“ е предвидено за периода 2018-2025 г. То ще струва около 30 млрд. рубли.