Египетски бойни самолети бомбандираха Либия след атаката срещу християни (ВИДЕО)

85

Египетската бойна авиация нанесе шест въздушни удара срещу лагери близо до Дерна в Либия.

Там според Кайро са се обучавали екстремистите, отговорни за смъртоносната атака, при която загинаха 28 християни копти, съобщи Ройтерс, като цитира египетски военни източници.

Жители на Дерна, цитирани от Ройтерс, са чули поне четири мощни експлозии. Според тях бомбардираните обекти са лагери, използвани от бойци на екстремистката групировка Маджлис ал Шура.

Днес групировката „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението.

„Отделът за сигурност на „Ислямска държава“ извърши атака вчера в Миня“, съобщи ислямистката агенция „Амак“.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси заяви, че държавите, спонсориращи тероризма, ще бъдат наказани.

По думите му Египет няма да се поколебае да нанесе нови въздушни удари срещу лагерите, където се обучават терористи, за да извършват операции против Египет, независимо дали тези лагери са вътре или извън страната.

Египет вече е бомбардирал позиции на екстремистите в Либия през февруари 2015 г., след като бойци на „Ислямска държава“ разпространиха кадри с жестоката разправа с 21 копти от Ел Миня. Тогава пак беше бомбардирана Дерна. Египетски самолети в координация с щаба на либийските ВВС унищожиха лагери и складове с оръжие на екстремистите.

Именно в Дерна „Ислямска държава“ установи първото си присъствие в Либия през 2014 г., но по-късно джихадистката групировка беше прогонена от града от местни бойци и от ислямистките ѝ съперници от групировката Маджлис ал Шура.

Междувременно Доналд Тръмп осъди атаката срещу египетските християни

и призова всички свои съюзници да се обединят в борбата срещу тероризма.

Източник: БГНЕС

„Християнските кръвопролития трябва да бъдат спрени и всички поддръжници на техните убийци да бъдат наказана“, каза той в съобщение, разпространено от пресслужбата на Белия дом.

По-късно в официално обръщение по телевизията президентът на Египет се обърна към Тръмп с думите: „Вярвам във вас, вярвам на вашата дума и вярвам, че сте способен да направите борбата с глобалния терор своя първостепенна задача“.