България отново начело на черна статитика

40

България отново е на първо място по брой убити при катастрофи в целия Европейски съюз. Основният показател, по който се сравнява безопасността на движение в отделните страни в Европа е брой на загинали при пътнотранспортни произшествия на един милион жители, съобщава Радио Варна.

По този критерий през 2016 г. нашата страна заема челна позиция с близо 100 загинали на 1 млн. население. Това съобщават от Съюза на българските автомобилисти.

Още по-тревожно е. че се запазва тенденцията от последните години за ръст на жертвите у нас. По този показател за 2016 г. с най-малък брой на загиналите са Швеция. Обединеното кралство. Холандия. Испания. Дания. Германия. Ирландия.

Обратна е тенденцията във Варна. От началото на годината досега на територията на Варна и региона са станали 1141 пътно-транспортни произшествия, което е с 299 по-малко от тези през миналата година. Това съобщи инспектор Велико Маринов от сектор „Пътна полиция” към КАТ- Варна. Осем по-малко са и тежките произшествия – 203. загиналите са девет срещу 13 през 2016 г.