България

Румен Радев: Вярвам, че читалищното дело е национален приоритет

Вярвам, че читалищното дело е национален приоритет и вие имате изключително отговорна мисия – просветителска, и да продължавате да работите в дух на родолюбие, в дух на патриотизъм и отвореност към света. Това каза президентът Румен Радев в поздравлението си към участниците в 34-я конгрес на Съюза на народните читалища, пише novini.bg.

Той благодари на читалищните работници, че продължават да поддържат духа на националната идентичност и на прогреса. Имате моята съпричастност и подкрепа в тези ваши благородни усилия, допълни Радев. Преди повече от 160 г. с възрожденски ентусиазъм нашите деди решават да работят за духовното извисяване на българския народ и създават тази уникална, самобитна, изконно българска културно-просветна институция – българското читалище, посочи държавният глава. От своите първи стъпки читалищното дело е изминало своя огромен път. То изигра ключова роля за формирането на нашата нация и се превърна в един от стълбовете на българския дух и на нашето национално самосъзнание, каза Радев.

По думите му с усилията на млади и стари, дарявали време и средства, българското читалище е заело своето неотменимо място в сърцата на поколения българи. Уникално като европейско явление, то продължава и днес да впечатлява със своята просветна мисия. То има неоценима роля за запазване и развитие на нашия фолклор, на нашите традиции, за развитието на талантите и творческата самодейност, за изграждането на нови, прогресивни родолюбиви личности, заяви Радев.

И днес, дори в най-отдалечените кътчета на страната, хората продължават да обогатяват ежедневието си, благодарение на читалището. Съвремието води и своите нови хоризонти и предизвикателства. Живеем в технологична, информационна ера и тук е огромната роля на българското читалище – да гради следващото поколение знаещи и можещи личности. Българското читалище трябва да се превърне в мост между местната общност и света, да приобщава младите хора към новия, динамичен свят, но е много важно и да пази нашата култура, традиции, самосъзнание и национална идентичност, отбеляза президентът.

Той изрази убеждението си, че читалищното дело е национален приоритет. Вие имате изключително отговорна мисия – просветителска, и да продължавате да работите в дух на родолюбие, в дух на патриотизъм и отвореност към света, каза Радев и благодари на читалищните работници, че продължават да поддържат духа на национална идентичност и на прогрес. Имате моята съпричастност и подкрепа в тези ваши благородни усилия, заяви държавният глава. Преди началото на конгреса Румен Радев написа своите пожелания в Паметната книга на читалище „Славянска беседа“.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • България

„Ще стане ясно и кой е тотално зависимия човек, влязъл по принуда в ролята на обществен и медиен циркаджия.“ – Николай Марков срещу ПП „Величие“

Николай Марков с тежки думи относно ПП "Величие". Всички, гласували за идеята, ще разберат, че…

преди 4 часа
  • България

Четири пътно-транспортни произшествия за последните 24 часа

Двама шофьори на автобус и двама, употребили алкохол, причинили суматоха на пътното платно през изминалото…

преди 4 часа
  • България

Във Варна се провежда благотворителен турнир по футбол

Футболен турнир в помощ на Антония Марчева. Във Варна в рамките на три дни се…

преди 5 часа
  • Любопитно

Слоновете имат способността да преборят рака

Как слоновете могат да помогнат в борбата с рака? Определени навици, като пушенето или злоупотребяването…

преди 6 часа
  • Свят

17,6 млн. британски лири струваше известна картина, намерена в найлонова торба

Открадната картина на Тициан е продадена за рекордна сума. Картина на Тициан, намерена в найлонова…

преди 6 часа
  • България

Земетресения на територията на България

Три земетресения в България. На 03 юли 2024 г., е регистрирано земетресениес магнитуд 2.6 в района…

преди 6 часа