Наш шампион по шах няма средства да се състезава на Световното, има 20 дни да събере парите

64

Трикратният ни шампион по класически шах за момчета до 12 години Момчил Петков може да не участва на Световното първенство в Бразилия заради липса на средства, предаде bTV.

На талантливото дете от Добрич са нужни 12 хил. лв. за първенството, както и за европейските в Австрия и Румъния.

Момчил вече е получил квота за престижните състезания, но парите са непосилни за семейството му. Майка му се грижи сама за децата.

Той играе шах и разучава партии най-малко по три часа на ден. „Мечтата ми е да стана световен шампион по шах като Магнус Карлсен и Веселин Топалов”, споделя той.

За да се доближи до своята мечта, детето иска да мери сили на световни състезания.

Шахматният клуб, за който Момчил се състезава също няма пари, а Българската федерация не стимулира младите надежди, казва треньорът му.

„За изявените деца на България са осигурени 0 лева. Недопустимо е при такъв огромен бюджет всяка година родителите на тези деца да търсят средства как да представят България”, смята треньорът му Тодор Спиров.

Домакините на първенствата осигуряват нощувките и храната на състезателите. Разходите са транспорта, такси към организаторите, към световната организация по шахмат, както и такси за придружител.

Семейството има 20 дни да събере парите.

Снимка: bTV

Ако искате да помогнете на Момчил да се състезава за България, можете да дарите на:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

IBAN: BG93UNCR75271045547310

Янка Петкова