Китай отрича да е прихващал американски самолет над Източнокитайско море

29

Китайското правителство отрече американските обвинения, че два негови изтребителя са прехванали американски военен самолет по-рано тази седмица, посочвайки, че самолетите са действали „според правото“, предаде AFP, цитирана от „Фокус“.

„Думите от американска страна не съответстват с фактите“, пише в официално заявление на китайското министерство на отбраната. На 17 май разузнавателен самолет на САЩ изпълняваше операция във въздушното пространство на северната част на Източнокитайско море и китайската авиация действаше по идентификацията според правото“, пише още там, посочвайки, че действията са били „професионални и сигурни“.

По-рано ВВС на САЩ заявиха, че техния самолет ВЦ-135 „Констант Феникс“ е изпълнявал рутинна мисия в международното въздушно пространство, когато е бил прихванат от два китайски изтребителя СУ-30. Въпросният модел ВЦ-135 е създаден с цел да следи атмосферата за белези от ядрена активност. „ВЦ-135 действаше според международното право. Още разследваме инцидента, но първоначалните доклади от екипажа сочат, че прихващането е било непрофесионално“, сочат от там.

Междувременно Китай призова САЩ да прекратят разузнавателната дейност, за да не се достига до подобни инциденти в бъдеще. „Честите разузнавателни операции на въоръжените сили на САЩ са коренът на проблемите между китайските и американските военноморски и въздушни сили“, пише в официалното заявление на китайското министерство на отбраната.