Семействата на „ало” измамници тънат в лукс в къщи, уж отнети от държавата

570

Кадър: NOVA

Лукс в къщи за стотици хиляди! Телефонни измамници живеят в домове, купени или построени с парите от излъгани възрастни хора, пуснали през балкона спестяванията от нищожните си пенсии!

Къщите на някои от осъдените мошеници са били отнети в полза на държавата. Оказва се обаче, че са иззети само на хартия. Това показва разследване на Тина Ивайлова.

Репортерът на NOVA посети т.нар. „квартал на богатите” в Горна Оряховица, за да види, че семействата на престъпници продължават да живеят в къщите, които вече не би трябвало да им принадлежат.

Домът на Никола Николов е оценен за над 200 000 лева. А Комисията по отнемане на незаконно придобитото имущество я конфискува още преди три години, заедно с друго имущество на Николов – на обща стойност 380 000 лева.

Той е осъден за телефонни измами още през 90-те години. Но условно. Имуществото му е отнето едва през 2015 г.

Съседите на Николов говорят, че и до днес семейството му се прехранва с този вид дейност.

Оказва се обаче, че вече няколко години държавата не може да намери купувач за къщата. Проведени са шест търга. А по закон бившите собственици могат да живеят в дома си, който уж е отнет, срещу символичен наем.

На метри от дома на Николов е къщата на брат му – Злати Николов. Той също е осъден за телефонни измами. Сочен е за тартор на телефонните измамници в Горна Оряховица. Къщата е отнета и продадена на търг миналата година. Не е ясно кой е новият собственик. А предишният и семейството му живеят в друга къща, залепена до отнетата.

Къщата на Атанас Парушев също е отнета в полза на държавата. Собственикът вече не е между живите, но близките му все още живеят в конфискувания имот.

Между присъдата и отнемането на имуществото минават поне пет години -време, в което имотите обикновено се стопанисват от осъдените. А и след това, както стана ясно. Време, в което предметът на дейност на осъдените остава неизвестен.

Известно е обаче, че всеки ден нови и нови възрастни хора стават жертва на телефонни измамници.

NOVA потърси за коментар и Националната агенция за приходите, за да разберем защо собствениците на отнети къщи продължават да живеят в тях. От там отказаха да отговорят. Все още не е ясно и кога започват проверките във Ветово, обещани след предишното разследване на Тина Ивайлова за телефонната мафия.