Как да се пазим от кърлежите

21

Със затоплянето на времето общините започнаха да предприемат мерки срещу нашествието на комари, кърлежи и други вредни насекоми.

Една от тях е окосяването на тревата и пръскането на зелените площи със специални препарати. Когато излизаме в парка или сме на излет, трябва да знае някои важни правила, пише novini.bg. За тях говори проф. Тодор Кантарджиев. Неговият съвет е да не се разхождаме във висока трева и да не пускаме кучетата си там. Преди да излезе е добре да използваме препарати, които се пръскат по дрехите и отбъскват кърлежите. „Кърлежите обичат да се залепват, къдетото е по-тънка кожата.

Кържелът усеща присъствието на човека на повече от 10-15 км, усеща въглеродния диоксид, който дишаме“, обясни пред Нова телевизия специалистът. Задължително е след разходка да си проверим тялото за някакво петно или нещо, което наподобява бенка. Един от симптомите е висока температура. Обикновено заразяването става до 12 ч., а ако кърлежът се премахне рано, няма опасност. Кантарджиев напомни, че кърлежите пренасят бактериални инфекции (марсилска треска, лаймска болест), които се лекуват с антибиотици.