В коя епоха е предопределена да живее всяка от зодиите

38

Овен

Неолита

“Ката мата?” (“Къде е момата?”), попитал пещерният човек хората от съседното племе. “Ната мата!” (“няма я момата”), отговорили му. На следващия ден пак същия разговор. На по-следващия – пак. Накрая на онези им писнало. “Ката мата?”, дошъл пак да си търси булка загорелият ерген. “Та мата!” (“те ти я, на, момата”), троснали му се онези и я избутали от пещерата. “Бата мата!”у ужасил се упоритият жених. Е те, и Овенът така… Овните най-добре биха се чувствали в каменната ера, може би в неолита.

Телец

Древен Рим

Лежи Телецът край масата и яде, ама яде с часове… с дни, ако е възможно. Леко е изпънал краченца, подпрял се е на лакът, красиви моми му веят с ветрило, за да го разхлаждат. Изкусни танцьорки гънат снаги, музиканти тъничко свирят, но без да досаждат. Разговорът тече лек, приятен. Раят е в древния Рим. И тъй като Телците са хора, които ценят материалните радости и печелят добре, може да се очаква, че и в Римската империя ще бъдат част от богатата прослойка, дори аристокрацията.

Близнаци

Дивият запад

Хванете Близнака и го хвърлете ей така, наслуки, в която и да е епоха. До три дни ще си е намерил място за живеене, до седмица – работа, а до месец ще познава всички в радиус от 50 км. Особенно ценен би бил един Близнак в американския Див запад, където няма интернет, вестници, радио и телевизия и информацията е кът. Един приказлив и добре осведомен Близнак винаги е добре дошъл в такова изолирано общество. Проблемът е, че и лесно би могъл да пострада заради острия си език.

Рак

В романите на Бронте

Жените, родени под този знак, са истински дами. Но не от онези, припадничавите госпожици от XIX век. Те са като героините на Шарлот Бронте – умни, независими и леко дръпнати по характер. Колкото до господата, те по душа са уважавани и ухажвани джентълмени и/или офицери в красиви мундири. Но представителите на този знак биха се чувствали отлично като герои от роман, само не и в реалния живот през XIX век. В реалния живот те просто не могат да се чувстват добре, независимо от епохата.

Лъв

Кралят Слънце

Дори да не е мислил по въпроса, един истински Лъв веднага ще осъзнае че мястото му е в бляскавия Версайски дворец на Луи XIV – разбира се, като част от аристокрацията. По това време и модата си е била мода и разкошът – разкош. В разцвета на барока роклите с кринолини са фантастични, а мъжете имат възможност да показват стройни крака, без някой да се усъмни в ориентацията им. Войни има достатъчно – цели три, за да се прочуе човек с храброст и мъжество.

Дева

Великата инквизиция

Зад всяка Дева стои по един мрачен силует от предишен живот. Тази тъмна сенчеста фигура е живяла по време на испанската инквизиция, която продължава, грубо казано, 700 години – от първата половина на XIII до XIX век. Да, Девите са родени да гонят вещици и да ги пращатна кладата. Трябва да отбележим, че именно на инквизиторите Деви се дължи рекордното постижение в намаляването на разходите по екзекуциите – колкото струва парчето въже, с което са вързани ръцете на виновните.

Везни

Роко-бароко

Барок и рококо са стиловете, в които трябва да се вихри всяка Везна. Ако барокът им се вижда натруфен, може би би им допаднал френският стил рококо, който набляга на изяществото и лекотата. За целта трябва да преселим представителите на знака не по-рано от XVI и не по-късно от края на XVIII век. Но като се има предвид, че Везните обичат да виждат свят и светът тях да вижда, може да се почувстват щастливи и в края на ХХ век, но някъде от другата страна на желязната завеса.

Скорпион

При крал Артур

Съдбата на всеки Скорпион е да бъде неразбран и недооценен – нещо, което може да се осъществи в която и да е епоха. Но самият той се вижда като магьосника Мерлин Мъдрия или колежката му, вещицата Моргана, които са обитавали този свят заедно с крал Артур и рицарите на Кръглата маса. Става дума за V-VI век, тоест ранното Средновековие, наричано неслучайно от италианския поет Петрарка “тъмните векове”. Скорпионът би се чувствал уютно като магьосник в епоха на интелектуален мрак.

Стрелец

Ричард Лъвското сърце

Конски тропот, звън на оръжия, приключения, битки – за някои това може да са само думи от исторически роман, но за Стрелеца звучат като сън от отминал живот. Ричард Лъвското сърце (1157-1199) е живял едва 42 г., през които 26 на престола. Втората половина на XII век е време сурово, само за мъже – каквито са всички мъже и жени, родени под знака на Стрелеца. За творците, родени под този знак, е добре да знаят че по това време модерното течение в изкуството е готиката.

Козирог

Класицизма

Изразът на Декарт “Мисля, следователно съществувам” е нещо, което всеки Козирог приема с чисто сърце. Представителите на този знак биха се чувствали отлично като като част от френската интелигенция през XVII век, когато възниква френският класицизъм. За Козирога основните ценности на класицизма – превес на интелектуалното над емоционалното, вярност към краля (разбирай шефа), чувство на дълг, труд, честност, разумност, са напълно актуални и в днешно време.

Водолей

Античността

Античността и по-скоро древна Елада е времето, в което Водолеите биха се вихрили най-добре като съвременници на Архимед, Евклид и Платон. Но и векът на философията – Просвещението, е подходящо време за живеене за Водолея. През XVIII век, малко след смъртта на Луи XIV, се формират много от днешните науки – политическа икономия, статистика, социология, емпирична психология. Съмишленици на Водолея биха били Исак Нютон, Хуго Гроций и Спиноза, Томас Хобс, Дейвид Хюм и Джон Лок.

Риби

Хипария и Уудсток

Рибите са родени, за да бъдат децата цветя, затова трябва да ги върнем само 50-60 години назад. Те ще бъдат напълно щастливи от живота на разкрепостени бунтари. Унесените и леко надрусани Риби – ако не вследствие на употреба на забранени вещества, поне заради естествената си склонност да живеят в паралелната реалност, ще плуват като в свои води в хипи движението. Остава само да намерят човека, открил машината на времето, и да се отправят към мечтаната времева дестинация.

Източник: „Труд“