„Фейсбук“ иска да премахне езиковата бариера

21

Езиковата бариера е един от основните проблеми в комуникацията между хората. Facebook иска да го реши и разработва изкуствен интелект, който да премахне езиковите пречки пред хората напълно, съобщава самата компания в своя блог.

Нейните инженери работят по нова система, която според тях работи по-добре и по-ефективно от която и да е друга система за превод. Техните тестове показват, че изкуственият интелект е около 9 пъти по-ефективен. Освен това програмният код и обучените алгоритми са отворени и други специалисти могат без проблем да ги използват и доработват.

Изкуственият интелект използва друг метод за обработка на данните. Повечето системи за превод действат дума по дума и след това се опитват да отгатнат контекста и словосъчетанията. Платформата на Facebook анализира по-голям брой думи едновременно, с което по-лесно узнава контекста и словосъчетанията. Принципът на работа е сходен с този, по който човек чете и анализира текст.

Facebook е доволна от постигнатото и сега започва основната част от работата – да мащабира технологията и тя да може да се използва за колкото се може повече езици. Компанията изчислява, че по света има над 6500 езика и тя иска нехната технология да може да превежда възможно най-много от тях.
Източник: Vesti.bg