Турските власти с абсурдни изисквания към „Уикипедия“

21

Турският министър на транспорта, мореплаването и съобщенията настоя онлайн енциклопедията Уикипедия, която от две седмици е блокирана в страната, да премахне сдържанието, срещу което турските власти възразяват, и да открие свое представителство в Турция. Ахмет Арслан каза това в интервю за турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

„Турция не може да бъде представяна като страна, подкрепяща терористична организация. Нека те премахнат грешните данни и ние ще дадем разрешение за публикациите. Те трябва също да отворят свое представителство (в Турция) и да плащат данъци“, каза министърът.

Изказването е доста странно предвид всеизвестния факт, че „Уикипедия“ не се издържа от реклама или търговия. Продължителният растеж на проектите на „Уикимедия“ зависи най-вече от дарения от обикновени хора.

Съветът за информационни технологии и комуникации в Турция заяви преди две седмици, че достъпът до сайта на Уикипедия в блокиран, като се позова на закон, позволяващ забрана на достъпа но сайтове, смятани за заплаха за националната сигурност. Блокирането на достъпа до сайта бе провокирано от две статии в Уикипедия, обвиняващи Турция във връзки с ислямистки групировки, съобщиха турски медии.