Сигнал за бомба прекъсна делото за референдума на Слави Трифонов

32

Сигнал за бомба във Върховния административен съд прекъсна делото за референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“, пише dnevnik.bg.

Минути преди да започне насроченото заседание, сградата на съда бе евакуирана и оградена с полицейска лента, след като неизвестен е отправил заплахата по телефона. Не е известно кога ще бъде подновено заседанието.

Преди месец съдът обяви, че процесът е изчерпан и предстои да се произнесе по него в срок. В очакване на решението обаче стана известно, че представителят на прокуратурата е установил, че съдебният протокол от последното заседание е непълен и е поискал изслушване на аудиозаписа от заседанието. По процеса от страната на държавното обвинение се явява ръководителят на Върховна административна прокуратура и зам.-главен прокурор Ася Петрова.

Делото е по искане на инициаторите на референдума срещу решението на Централната избирателна комисия, с което резултатите от допитването бяха обявени за незадължителни заради липсващи 12 027 гласа. В началото на февруари първата инстанция във ВАС уважи жалбата на Трифонов и отмени решението на ЦИК, но въпреки това референдумът не бе признат за задължителен. Магистратите приеха само, че комисията не е преброила около 490 валидни гласа, но за да бъде допитването задължителноса нужни още над 11 500 гласа.