Ето кой ползва евтини ведомствени жилища във Варна (СПИСЪК)

45

Дадените под наем на нереално ниски цени, жилищата от фонд „ведомствен“ на община Варна са общо 41. След излъченият вчера репортаж с един от петимата заместник-кметове на Варна, Пейчо Пейчев стана ясно, че той живее в построено преди десетина години общинско жилище от 110 кв.м. За него той плаща наем от 90 лв. на месец съвсем „легитимно“.

Апартаментите се намират основно в кварталите „Владислав Варненчик“, „Младост“ и „Възраждане“. Тяхната площ е от 42 до 91 кв.м. с едно изключение от 103 кв.м. От всички желаещи да станат собственици на наетите апартаменти само един е общински служител. Това е директорът „Финансово стопански дейности“ в администрацията на централния район „Одесос“ Павлина Николова. За разлика от останалите апартаменти в списъка този, който тя иска да купи, се намира на ул. „Нкола Кънев“ в идеалния център на Варна.

Според действащите в момента правила, след като молбите на наемателите бъдат удовлетворени, те ще имат възможност да купят жилищата на цени „не по-ниски“ от данъчните им оценки. А това означава от четири до пет пъти под пазарните. Според общински съветници от Варна тази „легитимна“ разлика отдавна е създала устойчиви корупционни схеми. В тях солидни проценти от разликата между пазарната и данъчна оценка на имотите от години се разпределя между вземащите решения за продажба на общински жилища във Варна.

ПИСМЕНА СПРАВКА ЗА НАСТАНЕНИТЕ В ЖИЛИЩАТА ОТ ФОНД „ВЕДОМСТВЕН“