Кой е най-сериозният проблем на бизнеса в България

26

Недостигът на квалифицирана работна ръка, бавното обслужване от администрацията, както и нелоялната конкуренция са сред най-големите проблеми на бизнеса в България. Това показват резултатите от анкета на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Председателя на работодателската организация Цветан Симеонов заяви пред БТВ, че допитването е проведено в края на април сред 110 фирми и браншови организации. „То се прави на всеки две години и данните се сравняват“, уточни Симеонов. Данните показват, че в момента най-сериозният проблем на бизнеса е недостигът на квалифицирани кадри – за 91%.

В предишни допитвания той е бил на трето място. Бавното обслужване на администрацията – 80%, който в предишни проучвания е посочван като най-голям проблем; нелоялната конкуренция – 68%; те промени в законите – 67% и корупцията – 60%. Като основни проблеми, с които се сблъскват, собствениците на фирми посочват образованието у нас, съдебната система и цената на енергийните ресурси.

От бизнеса смятат, че не е редно заплатите в системата на образованието да се увеличават на калпак, а увеличението да бъде обвързано с резултатите на учебните заведения, коментира председателя на БТПП. От изнесените данни стана ясно още, че 60% от работодателите обмислят да увеличат възнагражденията през 2017 г., а 58% ще купят ново оборудване. 86% заявяват, че ще търсят нови пазари, а 66% планират да инвестират в обучение на персонала.