Дете загина, над 200 са ранени при сблъсъци на протестиращи и полиция в Каракас (ВИДЕО)

33

Силите за сигурност на Венецуела влязоха вчера в ожесточени сблъсъци с демонстранти, разгневени от указа на президента Николас Мадуро за създаване на алтернативен парламент, съобщи Ройтерс, цитирана от „Дарик“.

Един човек загина вчера и над 200 бяха ранени при сблъсъци на няколко места в столицата Каракас.

Хиляди демонстранти излязоха на протест срещу плана на Мадуро за свикване на учредително събрание, което според опозицията е маневра да отложи изборите и да се вкопчи във властта, посочи АФП.

Демонстрантите опитаха да стигнат до сградата на Националното събрание, но пътят им бе препречен от Националната гвардия на магистралата „Франсиско Фахардо“, по която се стига до центъра на столицата. Силите на реда използваха сълзотворен газ, бронирани автомобили и водни оръдия да отблъснат протестиращите. Млади демонстранти с качулки и маски замеряха жандармеристите с „коктейли Молотов“ и с камъни.

Кадър: Ruptly

В мелето загина 17-годишен демонстрант, съобщи прокуратурата. Още над 200 души са били ранени при сблъсъци със силите на реда, съобщи Херардо Блиде, районен кмет от опозицията.

Общо 32 души са загинали през последния месец по данни на прокуратурата при почти ежедневните протести с искане за предсрочни избори и за оставка на президента Мадуро.