Няма да повярвате къде прекарва свободното си време това 12-годишно момиче

53

„Казвам се Оливия и помагам в погребалната агенция на баба ми“, започва разказът на 12-годишното момиче от Великобритания за Би Би Си.

„Приятелите ми мислят, че е интересно, разпитват ме за телата и хората, които работят с мен“, продължава тя, „но аз мисля, че е странно, защото не е обичайно занимание за един 12-годишен“.

Малката Оливия започва да работи в погребалната агенция, когато е на 7-8 години. Първоначално помага при организацията на погребения за животни, но по-късно се включва и в работата за „нормалните погребения“, както сама казва.
„Закачам паметните плочи на ковчезите, също така и дръжките отстрани“, споделя момичето, „поръчвам цветя и украсявам катафалката“.

Тя също така помага при организацията на предварително заплатени от клиента погребения: „Каква подплата желаете на ковчега си“, пита тя.
„Нещо нормално, както на съпруга ми“, отговаря и възрастна жена, клиент на погребалната агенция на баба ѝ, „Ти свърши чудесна работа по погребението на съпруга ми“.
„Радвам се, че помогнах и бях с него по време на финалното му пътешествие“, казва Оливия.

Едва дете, Оливия помага и за погребението на собствения си дядо.

„Когато работих по погребението на дядо ми, се радвах, защото го правя за него, но в същото време ми беше тежко“, разказва тя.
„Когато съм на погребение, хората казват „ти си смела“ или „справи се добре“, продължава с разказа си.
„Помагам на приятелите си, когато загубят роднина или домашен любимец, уверявам се, че всичко е наред, че не страдат“, твърди момичето.
„Повечето мои връстници се плашат от смъртта, но аз мисля, че тя дава чувство за свобода и мир“, завършва Оливия.