Йоханес Хан: Турция се отказва от перспективата за членство в Евросъюза

24

Турция се отказва от перспективата за членство в Евросъюза, най-малко поне засега. ЕС е готов да й предложи икономическо сътрудничество. Това заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интервю.

„На всички е ясно, че поне засега Турция обръща гръб на европейската перспектива. Фокусът в нашите отношения ще бъде прехвърлен към нещо друго. Трябва да се види какво може да се направи в бъдеще, може ли да възобновим някакво сътрудничество“, посочи Йоханес Хан в интервю за Ройтерс, цитирано от ТАСС.

Според еврокомисаря сегашното ръководство на Турция начело с президента Реджеп Ердоган ограничава свободата на словото и гражданските права на населението, извършва масови арести на противниците на властта. Това означава, че Турция не отговаря на критериите, които ЕС изисква от страната, стремяща се да влезе в неговите редици, добави Йоханес Хан.

Той поясни, че ЕС не може да промени тези критерии заради Турция и няма да води преговори за евентуално членство на Турция, без да се отчита положението в страната с правата на човека. „Няма версия на турската демокрация, има само една демокрация. Турските граждани трябва да имат същите права и свободи, както и европейците“, смята Хан. Той добави, че в началото на следващата година ще представи на ръководството на ЕС доклад, в който ще бъде определен сегашния статут на Турция относно ЕС и процеса на европейска интеграция.

След референдума в Турция от 16 април, който разшири пълномощията на президента, в ЕС заговориха да бъдат спряни преговорите с Анкара за присъединяване, които се водят от 2005 година. Но промяна в официалната позиция на ЕС още няма и преговорите продължават. Самият Ердоган заяви, че след референдума страната може да проведе нов референдум дали да влезе в ЕС.

На 28 май ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини заяви, че в момента ЕС не работи върху откриването на нови преговорни глави с Турция. Присъединяването на Турция към ЕС е нереалистично, заяви на следващия ден австрийският канцлер Кристиан Керн.