След третото увеличение за годината минималната заплата във Венецуела стигна 50 долара

22

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви увеличаване на заплатите за трети път тази година и съобщи, че ще раздава безвъзмездно жилища в опит да парира протестното движение, което призовава за отстраняването му от власт, предадоха „Асошиейтед прес“ и ДПА, цитирани от БТА. В неделното си телевизионно предаване Мадуро съобщи, че от 1 май минималната заплата се увеличава с 60%.
Така работниците ще получават минимум 200 000 боливара на месец, включително субсидии за храна. Официално тази сума се равнява на около 280 долара, но на черния пазар тя се разменя за по-малко от 50 долара. Другият проблем е, че супермаркетите във Венецуела са празни, хлебарниците нямат достатъчно брашно за хляб, а питейната вода струва повече от ползващия се с огромни субсидии бензин – най-евтиния в света.
Мадуро напомни, че това е трето увеличение за тази година и 15-ото за за четири години. Трицифрената инфлация във Венецуела (720 процента за 2016 г. според МВФ) обаче изяжда спестяванията на работещите. Правителството предаде и ключовете от стотици нови апартаменти на обитателите им.
Близо 30 души станаха жертва на насилието при протестите с искане Мадуро да се оттегли. Критиците на президента твърдят, че той потъпква демократичните норми, а Мадуро обвинява опонентите си, че заговорничат за свалянето му.
Ватикана е готова да посредничи за решаване на кризата
Междувременно осем латиноамерикански страни подкрепиха в обща декларация вчера предложението на папа Франциск за нова посредническа мисия на Ватикана за излизане от кризата във Венецуела, предаде „Франс прес“. Според Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Перу, Парагвай и Уругвай евентуален диалог между правителството на президента Николас Мадуро и опозицията трябва да се осъществи при много ясни условия, за да се договори решение на политическата, икономическата и хуманитарната криза, която преживява Венецуела. Мадуро обвини вчера опозицията, че отказва да води диалог, като същевременно приветства предложението на папата.
В международния ден на труда противниците на президента призоваха за нови протести в центъра на столицата Каракас и в цялата страна.