10 деца от забавачка натровени от храна или заразени с вирус в Русенско

24

Малчуганите обядвали фрикасе и започнали да повръщат

Продължава рахледването на случая със докараните в Русенката болница малчугани от детската градина в село Босилковци. Все още не е сигурно, дали причина за повръщането им е хранително натравяне. или някакъв вирус. Засега няма изолиран източник на заразата, резултатите направените микробиологични ихледвания се обработват в момента, пише „24 Часа“.

Те трябва да излязат в рамките на между 24 и 48 часа. след като са били взети, обясниха уточниха в четвъртък сутринта отУМЕАЛ-Русе. Оттам уточниха, че последните три деца. които се оплакаха от симптоми на хранително натравяне. и трябваше да бъдат докарани в Инфекциозно отделение в Русе, още в Бяла са отказали да бъдат хоспитализирани и са подписали декларации за това. Така децата, докарани в Русенската болница със съмнение за хранително отравяне остават седем. Едното от тях в нощта срещу четвъртък е получило коремни болки, а останалите са спали нормално, показала визитацията в четвъртък сутринта. Районният център по здравеопазване в Русе започна от четвъртък детайлна проверка по случая, за да се установят причините за взрива от детски заболявания в детската градина в село Босилковци. Резултатите от нея трябва да станат ясни до края на седмицата.

Общо 10 малчугани на възраст от три до пет години, от детската градина в русенското село Босилковци. както и две служителки от заведението, се оплакаха от симптоми на хранително натравяне в сряда и седем от тях бяха приети в държавната Университетска болница в Русе. Информацията отУМБАЛ -Русе бе съобщена късно следобяд. Седемте деца били приети с повръщане и разстройство в сряда сутринта в инфекциозното отделение в болницата. Още първите тестове показали, че вироятно се касае за хранително натравяне. Симптомите се проявили още във вторник, когато децата, по първоначални данни, са обядвали пиле фрикасе. „Спешно е сформиран е екип в отделението. Имаме готовност да поемем всички деца и пациенти. Осигурени са тестове, с които бързо ще бъде изолиран причинителят на инфекцията. Очакваме да излязат резултатите. Ситуацията със седемте деца е овладяна“, успокоиха от УМЕАЛ-Русе. В късния следобед в медицинска помощ са потърсили и други три деца. както и две служителки от детската градина, но те са предпочели да останат в Бяла.

Според кмета на Община Бяла Димитър Славов, са били предприети всички необходими мерки. Детската градина, която се посещава редовно от 12-13 деца, ще остане затворена до изясняване на случая. Според Славов, общинска кухня предоставя храна на всички седем детски градини в община Бяла с около 240 малчугани, като от другите заведения подобни сигнали не са получавани. Вероятно става дума за вирус или занижена хигиена във въпросната детска градини, смята той.

„Вече са взети всички възможни проби и натривки и са изпратени в специализирана лаборатория във Варна, резултатите се очакват в петък. В четвъртък РЗИ идва на проверка в Бяла, като ще посети и детската градина в Босилковци. която е затворена заради инцидента“, обясни Димитър Славов. Според него. кухнята – майка, която е изградена миналата година е изрядна, всичко в нея свети от чистота. Там готвят за 240 деца в 7 градини наоколо. Кметът смята, че проблемът идва от Босилковци. където ходят 12 малчугани. Според личния лекар, д-р Друмева, която ги е насочила към Инфекциозно отделение в УМБАЛ-Русе, по-скоро се касае за ротавирус, или чревна инфекция, децата са били в общо много добро състояние, но майките са предпочели да не поемат риск. „По-скоро смятам, че става въпрос за проблеми с хигиената в детската градина в Босилковци“, смята кметът на Бяла. Ако беше хранително натравяне, то трябваше да засегне и най-голямата градина, където е кухнята -майка и има 100 деца. там са и най-малките, в яслата, те се хранят със същото, както и в околните села Дряновец, Копривец, Лом Черковна, Бяла. Затова, според Димитър Славов, по-добре да бъдат изчакани резултатите, които трябва да са готови на 28 април.