„Касини“ извърши първото си спускане между Сатурн и пръстените й (СНИМКИ)

126

Космическият апарат „Касини“ успешно извърши първото от планираните 22 спускания между планетата Сатурн и пръстените й, предаде ТАСС, цитирано от Дарик.

Сондата започна отново да предава данни на Земята след прекъсването поради маневра. Това бе оповестено от НАСА. „Постигнахме го! „Касини“ е в контакт със Земята и изпраща данни след успешното му спускане между Сатурн и пръстените й“, се казва в съобщението на НАСА, качено в Twitter. Данните от сондата достигат до Земята за 78 минути и се приемат от станция за далечни космически връзки в пустинята Мохаве в Калифорния.

В рамките на 22-те спускания между планетата и пръстените й НАСА планира да получи изображения и данни с помощта на датчици на апарата от зони, които никога досега не са били достъпни за човечеството. За да не бъде повреден, „Касини“ използваше като щит антената си, която бе ориентирана по посока на движението на частиците в състава на пръстените на планетата.

Поради тази причина апаратът нямаше контакт със Земята по време на маневрата. Сега той е разгърнал антената си към Земята и отново започна да предава данни. „Нито един друг космически апарат не е бил толкова близо до Сатурн“, заяви ръководителят на мисията Ърл Мейз. Следващото спускане на „Касини“ е планирано за 2 май.

Снимка: NASA