Свалят имунитета на Марин Льо Пен

17

Очаква се днес Европейският парламент да започне процеса по сваляне на имунитета на крайнодесният кандидат-президент във Франция Марин льо Пен заради обвинения за злоупотреба с европейски средства, предава Ройтерс, позовавайки се на представители на институцията, съобщава „Пик“.

Очаква се това да бъде обявено на пленарно заседание в Брюксел по-късно днес, допълва агенцията.
В средата на месеца френски съдии поискаха отнемане на имунитета на лидера на Национален фронт, за да се позволи разследването на сигнал, че Льо Пен е злоупотребила с пари на Европейския съюз, плащайки на свои партийни помощници.

Заради отказът й да възстанови сумата ЕП оряза заплатата на Льо Пен до 3000 евро месечно. Разследването на френските магистрати цели да установи дали наложената санкция е основателна.

ЕП обмисля снемането на имунитета и заради отделен случай, свързан с клевета във Франция. По думите на Льо Пен обаче става въпрос за политическа намеса.

В началото на март ЕП отне имунитета на кандидат-президента заради разследване относно стари нейни публикации в Туитър, включващи снимки и клипове на обезглавявания, извършени от „Ислямска държава“.