Китай пусна на вода втория си самолетоносач днес (СНИМКИ/ВИДЕО)

33

Китай пусна на вода днес втория си самолетоносач. Това е и първият боен кораб от този клас, който е изцяло проектиран и конструиран в страната, предадоха световните агенции.

Пускането на вода на самолетоносача стана по време на церемония, на която в корпуса му бе разбита бутилка със шампанско и беше прерязана червена лента. Церемонията се състоя в корабостроителниците в Далян, в североизточната част на Китай, предаде „Ройтерс“.

Снимкa: БТА/XINHUA/AP

Корабът все още си няма име. Той е широк 75 метра, дълъг е 315 метра и има водоизместмост от около 70 000 тона.

Пекин вече има един самолетоносач – „Ляонин“, чийто корпус бе произведен в бившия СССР преди повече от четвърт век.

„Ляонин“ официално постъпи на въоръжение в китайската армия през 2012 г., но едва миналата година той участва в първите си учения и излезе за първи път в Тихия океан.

Снимки: БТА/XINHUA/AP

Новият самолетоносач ще бъде с конвенционално задвижване. Ще бъдат необходими още две години, за да може корабът да бъде напълно оборудван и да бъде тестван в морето.

На борда на самолетоносача ще са разположени 24 китайски изтребителя „Шънян J-15“, които са разработени на основана на руските „Сухой Су-33“. Ще има и 12 хеликоптера за борба с подводници, за участие в спасителни операции и в операции за ранно предупреждение.

Новият кораб се вписва в амбициозните планове на Пекин за експанзия на китайските военноморски сили. Китай има намерение да се сдобие с близо 270 бойни кораба, подводници и други логистични плавателни съдове до 2020 г.