Боледуваме заради храната, която ядем

37

Британски специалисти твърдят че промените в начина на хранене, настъпили през последните 50 години, са причина за по-честите прояви на депресия и проблеми с паметта при хората в големите градове, пише 24 часа.

Според учените най-вреден за психиката е недостигът на пресни хранителни продукти и нарасналата в пъти употреба на мазнини и бързи захари. През последните години хората ядат с 34% по-малко зеленчуци и с 2/3 по-малко риба.

Голяма част от храните в развитите общества се произведат в промишлени условия, независимо дали е животновъдство, растениевъдство или готови за консумация продукти.

Намалелите минерални запаси на почвата увреждат качествата на посевите, растенията боледуват по-често и единственото им спасение са торовете и пестицидите. Системната им употреба поддържа ниски цени на произведените зърнени храни, плодове, зеленчуци и животински продукти. Това ги прави по-достъпни, но те вредят на здравето ни, тъй като ни осигуряват около 40% от необходимите хранителни вещества.

Според производителите на биопродукти по-скъпата храна е по-вкусна, по-качествена и не уврежда околната среда. Въпросът дали скъпите биохрани са по-здравословни все още не е изяснен напълно от експертите.

Как избираме какво да ядем

Не е достатъчно само да знаем как да се храним правилно.

Три са водещите характеристики на храната, която ще изберем – вкусът й, цената и възможността лесно и бързо да я приготвим за консумация.

Ежедневният избор на храна е сложен процес и зависи от много фактори.

Най-често водещ е гладът, но той се влияе от вкуса и хранителните ни навици, създадени в детството. Не са малко хората, които продължават да не опитват храни, които са мразели като малки.