Руските служби арестуваха брата на атентатора от метрото в Санкт Петербург

26

Руските сили за сигурност задържаха по-големия брат на Аброр Азимов, смятан за организатор на атаката в Санкт Петербург, предаде ТАСС.

Федералната служба за сигурност разкри, че в Москва е бил арестуван Акрам Азимов. Той е помагал на брат си във финансовите операции, свързани с атентата в метрото в Санкт Петербург.

Аброр Азимов, който бе спипан преди дни, се счита за организатор на нападението на 3 април, при което загинаха 14 души, а десетки други бяха ранени.

Разследването по случая продължава. При ареста по-големият брат на мозъка на атентата е бил въоръжен с ръчна граната RGD-5.

Руските служби смятат, че Аброр Азимов е бил логистичният мозък на операцията, а освен това е тренирал и обучавал атентатора Акбаржон Джалилов.

След нападението стана ясно, че Джалилов е роден през 1995 година в Киргизстан. Представител на Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС) на бившата съветска република заяви, че заподозреният е руски гражданин, роден в Киргизстан.

Нападението в метрото беше извършено от атентатор самоубиец, въпреки че след него в руските медии се появи информация, че нападателите може да са двама.