Иванка Тръмп повлияла на баща си да удари Сирия

31

Президентската дъщеря Иванка Тръмп е повлияла силно на баща си, за да вземе решението за въздушния удар срещу Сирия, разкри брат й Ерик Тръмп пред британския вестник „Дейли телеграф“, цитиран от БГНЕС и „Нова телевизия“.

По думите му тя оказала значително влияние върху баща си за вземането на решението. Тя „беше смазана от мъка и потресена от жестокостта“ на предполагаемата химическа атака, признава брат й Ерик.

„Иванка е майка на три деца и тя се ползва с влияние. Аз съм убеден, че е казала: „Виж, това е ужасно“. „Баща ми действа в такива моменти“, добави Ерик Тръмп.

По-рано и друго издание съобщи, че именно влиянието на Иванка е изиграло значителна роля, за да вземе баща й решението за нанасяне на удар срещу Сирия. Вестникът се позовава на дипломатическа грама на британския посланик във Вашингтон Ким Даръх до премиера Тереза Мей и външния министър Борис Джонсън. В телеграмата се казва, че Иванка Тръмп е била потресена от снимки на загиналите мирни жители. Според британския посланик влиянието й върху Тръмп се оказало по-силно, отколкото се очакваше. В резултат Тръмп извършил завой на 180 градуса в политиката си към Сирия, приемайки решението да нанесе удар срещу правителствените сили.

Досега Тръмп се придържаше към позицията за ненамеса в конфликта между Асад и неговите противници.