Кой са 10-те най-харесвани професии в България?

916

Истината е, че най-харесваните професии не са нито най-високоплатените, нито най-престижните.

Ето 10 от най-харесваните професии.

№1 Свещениците
Най-харесваните професии се оказват тези, свързани с духовния живот и Църквата. И въпреки, че в България някои църковни служители използват позицията си, за да се сдобиват със скъпи коли и имоти, не това е причината тази работа да носи най-голямо удовлетворение. Според учените това се дължи на социалното влияние, с което е свързана и с възможността да се чувстваш полезен за обществото.

№2 Пожарникарите
Оказва се, че 80% от пожарникарите са „много доволни” от своята работа, отново защото чрез нея помагат на хората.

№3 Физиотерапевтите
Причината тази професия да е сред най-харесваните, отново е свързана със социалните взаимоотношения и помагането на хората.

№4 Авторите на статии
За повечето от тях заплащането е смешно ниско, но идеята, че можеш да докоснеш хората, да си съпричастен към техните проблеми и да им помогнеш със съвета, знанията си или гледната си точка е пристрастяваща. Освен това писането е начин и на себеизразяване, което очевидно води до щастие.

№5 Учители на хора в неравностойно положение
Те също се „радват” на мизерно заплащане, а работата им обикновено е свързана с доста напрежение и голяма отговорност. Но явно това, че помагат на хора в неравностойно положение да се приобщят към обществото, ги прави наистина щастливи.

№6 Учителите
Да си преподавател като цяло също е свързано с високо удовлетворение от работата. Въпреки проблемите с финансирането на образованието и условията в училищата, оказва се, че тази професия продължава да привлича млади ентусиасти.

№7 Артистите
Художници, скулптори и други… Всички те се чувстват щастливи и удовлетворени от работата си, макар че им е доста трудно да изкарват прехраната си чрез нея.

№8 Психолозите
Независимо дали успяват да решат проблемите на другите хора или не, те явно успяват да решат своите собствени и да се чувстват щастливи в професията си.

№9 Финансовите агенти и агентите по продажбите
Тяхната работа е доста по-прагматична, но отново е свързана с предлагането на услуги и продукти, които биха били полезни на другите. Както и с по-високи доходи в някои от случаите.

№10 Инженерите
Явно проявата на изобретателност и решаването на различни технически проблеми карат хората да се чувстват щастливи.

Източник: share.jobs.bg