Започват проверки за стари яйца по магазините

64

Хайка за стари яйца, нелегални продажби на месо и други традиционни храни за наближаващите празници Великден и Гергьовден започна Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от ведомството.

От там поясниха, че проверките са извънредни. Проверките ще се фокусират върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.) както и на боите за яйца.

Ще се инспектират цехове за производство на храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и магазини за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, както и кетъринг фирмите и предлагащите услугата “ол инклузив“.

При инспекциите в производствените обекти ще следи за произхода, сроковете на годност и условията на съхранение на използваните суровини и храни, правилното етикетиране, придружаващите документи и наличие на необходимата информация за спазване на изискванията за предлаганите храни.

Правилното съхранение на храните, спазването на сроковете за годност,, наличие на здравна маркировка на трупното месо, правилното етикетиране и маркиране на яйца (включително недопускане на яйца от клас „B“ – предназначени само за преработка), както и за наличие на документи за произход и безопасност, ще са акценти на проверките в търговската мрежа.

Потребителите могат да разпознаят въпросните яйца по маркировката им, което е червена точка, съветват от БАБХ. Особено внимание ще се обърне на пазарите на живи животни.

На тях ще се следи за идентификацията им, включително паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животни към и от пазара и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС, съответствието на транспортните средства, с които се придвижват животните, както и ветеринарно-санитарните изисквания и водения регистър от собственика или управителя на пазара.

От агенцията съветват хората да пазаруват храните за празника само от легални магазини, а не от случайни търговци по пътищата. От БАБХ информират, че ще извършват проверки и по сигнали за нередности, които потребителите ще могат да подават онлайн, или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.