Броени дни преди Великден – как да разпознаем замразеното от свежото месо

24
Снимката е илюстративна

Броени дни преди Великден – колко ще ни струва агнешкото за трапезата и как да разпознаем замразеното от свежото месо, стана ясно в рубриката „Георги Георгиев на твоя страна” по Нова телевизия.

Замразено месо, внос от Нова Зеландия и Австралия, се предлага като свежо в търговската мрежа, предупреждават производители. Във фермата килограм живо тегло върви между 4 и 5 лева, а в последните дни преди празника може да достигне и 6 лева за килограм. Така едно агне от 20-25 килограма можем да купим за средно 120-150 лева. В магазина обаче цената на килограм започва от 11-12 и достига до 16-17 лева. Т.е. от фермата до търговската мрежа месото поскъпва близо три пъти.

През последната седмица агнешкият бут се е продавал най-евтино – в Бургас – 11.40 лв./кг, а най-скъпо – в Добрич и Кюстендил – около 15 лв./кг. В търговската мрежа плешката струва от 11.20 лв. в Бургас, до 14.90 лв. за килограм във Варна. Доброто агнешко изисква добри грижи. Първо – обилна паша, второ – добра охрана. И най-вече – непрестанен труд. Освен по-вкусно, агнешкото от обора ще ни излезе и по-евтино. От обора до щанда то поскъпва почти тройно. Допълнително цената на агнешкото се надувала от прекупвачи, които обикаляли фермите, изкупували животните и ги продавали на търговците.

Така за всеки килограм живо тегло слагали поне лев отгоре преди да достигне до магазина. А там надценките са поне двойни. Най-чувствително е покачването при агнешкия бут, който вече се продава близо 16 лева килограма в Кюстендил. Плешката струва най-скъпо в Русе и Варна. Предпразнично обаче всеки развързва кесията и избира най-доброто за трапезата. И тази пролет традиционно пазарът ще е залят от замразено агнешко от Нова Зеландия и Австралия. Някои от разфасовките дори били доставени още в началото на годината в някои от големите вериги преди да изостри вниманието на контролните органи, твърдят производителите.