Трагедия в Сирия: Химическа атака уби десетки

101

Най-малко 58 души загинаха, а десетки за ранени, при химическа атака в северозападната сирийска провинция Идлиб. Голяма част от жертвите са деца. Идлиб е смятан за бастион на джихадистите в Северозападна Сирия.

Режимът на Башар Асад отхвърли обвиненията, че стои зад днешното нападение. Москва също отрича руски самолети да са извършвали бомбардировки в района. Франция поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност, съобщава БНТ.

Около 7 сутринта местно време, сирийският град Хан Шейхун е събуден от въздушни удари. Линейките непрестанно водят нови и нови пострадали, всички те със сходни симптоми – световъртеж, гадене, задушаване.

Противоречива е информацията около броя на загиналите, както и конкретното химическо оръжие, което е използвано. Според лекарите обаче, всичко сочи, че е използван смъртоносният газ зарин.

Шажул Ислам, лекар в болницата в Хан Шайхун: „Тази болница вече е препълнена с пациенти, които са били изложени на химическа атака. Това не е хлор. Виждал съм как изглежда подобно нападение, а днешното определено не е такова. Всички пациенти са със свити зеници, а така влияе заринът. Ще съберем доказателства и който желае може да изследва материалите . Подобни нападения се превърнаха в ежедневие в Сирия, а светът просто седи и гледа безучастно.“

Часове по-късно болницата, в която са настанени пострадалите, също е поразена от въздушен удар. Провинция Идлиб е под контрола на групировка, която представлява коалиция от джихадисти и салафити. Там се намират най-малко 50 хиляди бунтовници.

Остри реакции предизвика новината за химическата атака. Руският президент Путин и турският му колега Ердоган са обсъдили по телефона нападението и са единодушни, че запазването на примирието в Сирия е от огромно значение. Първият дипломат на ЕС Федерика Могерини заяви, че очевидно основната отговорност за химическата атака днес, е на режимът на Башар Асад. Днешната атака е сред най-смъртоносните от началото на гражданската война в Сирия преди 6 години.