Служебното правителство предлага край на гласуването в чужбина

27

Главният прокурор да може да вади партии от изборите, предлага кабинетът по желание на президента Румен Радев, предаде Novini.bg.

Да няма повече гласуване зад граница на български избори предлага служебното правителство с промени в Закона за българското гражданство, публикувани за обществено обсъждане. С тях се променят и законът за вероизповеданията и Изборния кодекс. На избори за парламент и президент да могат да гласуват български граждани, които са живели преди вота 3 месеца на територията на страната, предлага с тези промени служебният кабинет. Те му бяха поискани от президента Румен Радев на съвещание в началото на миналата седмица, веднага след изборите.

Досега уседналост бе записана само за провеждането на местни и европейски избори. Ако предлаганият законопроект бъде разгледан и приет от 44-я парламент, на практика ще бъдат ограничени правата на всички българи зад граница, които имат постоянен адрес извън територията на България. Главният прокурор да може да поиска от ЦИК изваждане на партия, коалиция или инициативен комитет от изборите, предвижда друга от промените, които предлага служебното правителство. Това ще става, ако прокуратурата прецени, че партията системно агитира на чужд език или заплашва по някакъв начин националната сигурност.

Пакетът законопроектни предвижда и забрана за финансиране на вероизповеданията от чужди държави. Изключение се прави само при сключен междудържавен договор. Запазва се възможност чужди граждани да даряват пари при условие, че не фигурират в списъците на лицата, заподозрени в тероризъм. Другите предлагани забрани за вероизповеданията са да получават дарения от политически партии, да получават анонимни дарения в размер над 1000 лв и да бъдат финансирани от лица, за които има подозрения, че се занимават с тероризъм. Религиозните организации са задължение да водят и регистър на даренията. Ако законът бъде приет, вероизповеданията ще бъдат силно затруднени да приемат чужди граждани за религиозни служители.

Това ще може да се случва само, ако поканените владеят български език и няма нито един българин, който да може да върши тяхната работа. Проектът предлага религиозните институции да не могат да бъдат представлявани от чужди граждани. Всяка година вероизповеданията ще трябва да представят годишен финансов доклад за предходната календарна година. Той трябва да включва информация за приходите, разходите, безвъзмездно придобитото имущество и имената на дарителите.

Променя се и законът за политическите партии, където се записва, че вероизповеданията не могат да осъществяват дейност, насочена срещу суверенитета, териториалната цялост и конституционния ред в Република България, включително чрез проповеди и разпространение на литература и информационни материали. Предлага се десеторно увеличаване на глобите за нарушения. Сега таванът е 5000 лв, предлага се да стане 50 000 лв.