Идентифицираха вероятния атентатор от Санкт Петербург (СНИМКА)

28

Вероятният извършител на самоубийствения атентат в Санкт Петербург бе идентифициран като Акбаржон Джалилов. Той роден в Киргизстан през 1995 г., обяви днес говорител на киргизстанските служби за сигурност, цитиран от „Франс прес“.

Джалилов вероятно е получил руско гражданство, заяви по-рано представител на Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС) на бившата съветска република в Централна Азия, цитиран от „Ройтерс“.
Той каза пред руската агенция „Интерфакс“, че киргизстанските спецслужби контактуват с руските във връзка с взрива в метрото на северния руски град. Киргизстан е получил от Русия официално искане да идентифицира заподозрения.

Снимкa: Вести.ру, ВКонтакте

Киргизстан е преобладаващо мюсюлманска бивша съветска република в Централна Азия с население от 6 милиона души – е близък политически съюзник на Русия, отбелязва „Ройтерс“. В страната има руска военна база.
Най-малко 7000 граждани на бивши съветски републики, сред които около 2900 руснаци, са се присъединили към джихадистки групировки в Сирия и Ирак, най-вече към ИДИЛ, посочва „Франс прес“.

До момента никой не е поел отговорност за атентата в Санкт Петербург.
Нургали Билисбеков, заместник-председател на казахстанския Комитет за национална сигурност (КНС), уточни, че заподозреният е роден в Централна Азия, но не е от Казахстан.

По-рано медии разпространиха хипотезата, че в атентата може да е замесен казахстанският гражданин Максим Аришев, роден през 1996 г., отбелязва ТАСС. Билисбеков опроверга категорично тези твърдения.