Развръзка! Няма да се строи в арх. резерват в Копривщица (ВИДЕО)

51

Разраства се скандалът срещу решението на общинарите в Копривщица градът да бъде лишен от статута си на архитектурен резерват и в него да може да се строи. Кметът на Копривщица обяви, че ще опита да отмени решението, съобщава NOVA.

Изразът „архитектурен резерват” да отпадне в устройствения план на Копривщица, охранителната зона със забрана на строителство да се актуализира. Това решение според кмета Генчо Герданов означава заличаване облика на града.

„За мен е притеснително, това ни различава от всички 255 общини. Аз съм против да се строи в центъра. Ще се боря всячески този текст да остане”, заяви Генчо Герданов, кмет на Копривщица.

В решението на общинския съвет е да се изградят нови промишлени зони с високо строителство, да има мото, АТВ и ски писти. Аргументът на вносителите му е, че без инвестиции Копривщица умира, а с нея и туризмът в града.

„Искаме и перспектива за града, защото сега не са предвидени жилищни и промишлени зони. В момента няма никакъв интерес да се строи каквото и да било. Но залагайки възбраните и ограниченията в плана, ние не позволяваме това нещо в бъдеще да се случи”, обясни Рашко Христов, председател на Общинския съвет.

В Копривщица трябва да се строи. Но въпросът е какво да се строи и къде. Трябва да се правят къщи, които да отговарят на архитектурата”, заяви Ботю Чилов, председател на комисията по туризма.

„Не може с мешана скара да правите туризъм. Туризъм се прави със спа центрове, с конферентни зали, със спортни съоръжения. Но това не трябва да се прави циркаджийски, а да бъде направено професионално в зони, които позволяват това”, заяви Радослав Йовков, бизнесмен.

Скандалът стигна и до президента и основните политически сили. От БСП поискаха статутът на Копривщица да не бъде променян. От ГЕРБ се разграничиха от общинските си съветници и поискаха те да прегласуват решението си.

„Днес разговарях с кмета на Копривщица Генчо Герданов, който ме увери, че ще направи всичко възможно да спре скандалното решение на общинския съвет да се премахне статута на града като архитектурно-исторически резерват, като върне за преразглеждане решението. Ако отново бъде прието, кметът ще се бори за запазването на статута на града в съда“, написа Бойко Борисов във Facebook.

Копривщица остава архитектурно-исторически резерват и статутът му няма да бъде променян. Това съобщиха от Министерството на културата, уточнявайки, че такава промяна може да бъде инициирана единствено от кмета на града.