КНСБ: Не се знае каква е сумата на неизплатените заплати на работниците в България

19

Според КНСБ никой не знае каква е сумата на неизплатените заплати на работниците в страната. Това се казва в становище на Конфедерацията, изпратено от пресцентъра на КНСБ, пише „24 часа“.

В становището се отбелязва, че по данни на ГИТ неизплатените заплати варират от 30 до 90 млн. лв. годишно. Това обаче са само сумите, констатирани при проверки или инциденти като този в мина „Оброчище“, допълват от КНСБ, цитирани от БТА.

От синдиката отбелязват, че държавата от години не реагира на предложенията на КНСБ за промяна на законодателството, което да пресече тази порочна практика.

През април миналата година КНСБ огласи резултатите от Годишен доклад по правата в България и изнесе конкретни данни за задълженията и причините за съществуването им. Тогава беше изпратено писмо до институциите с предложения за промени в Кодекса на труда, в Гражданския процесуален кодекс, в Търговския закон и в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. По предложенията няма отговор, допълват от КНСБ.

Според Конфедерацията причините за негативното явление са в неефективния Закон за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя, в чиито гаранционен фонд години наред остават непокътнати около 200 милиона лева, при всичките неразплатени задължения спрямо работници. Причината е и в несъвършените норми в ГПК за възможността да се събере вземане от работодателя по облекчен ред, при признато по основание и размер задължение от работодателя. КНСБ смята, че са несъвършени и нормите в Търговския закон, непозволяващи работниците да са активна страна в производство по несъстоятелност на работодателя.

Според КНСБ причина за явлението е и несъгласието на бизнеса за ангажиране с отговорност на собствениците на предприятието, тогава, когато то, като работодател, е в невъзможност да заплати, т.е. предприятието-работодател вече не разполага с активи, които да служат за удовлетворяване на вземанията на работещите в него.