Британският посланик: Българите ще работите при нас по нови правила

30

Великобритания въвежда промени в правилата, по които българите ще кандидатстват за работа. Това обяви в интервю за bTV пoсланикът на Обединеното кралство в България Ема Хопкинс.

„Един от приоритетите е да дадем сигурност на онези, които са вече в Обединеното кралство. Мнозина се притесняват за това, което ще се случи с тях. Затова искаме на много ранен етап да договорим положението на вече живеещите там”, каза Хопкинс.

По думите й българските студенти и работници продължават да имат право да идват във Великобритания, за да учат и да работят. Тя допълни, че решението за Brexit означава Обединеното кралство да постави свои миграционни правила и да определи в кои сектори на икономиката се нуждае от работна ръка и да привлича работници там. Великобритания обаче ще запази политиката си по отношение на българските студенти, които учат в Обединеното кралство, категорична е посланикът.

„Винаги сме искали да имаме международни студенти. Затова искаме много скоро да можем да обявим какво ще бъде положението за академичната 2018/2019 г. – за да може студентите, които идват да учат, да имат сигурност за техния статут”, коментира още Хопкинс.

Посланикът говори и за целостта на Великобтиратания и притесненията за вълна от референдуми за отделяне на части от кралството.

„Много ценим Шотландия, Северна Ирландия, Уелс и Англия да бъдат партньори, такива каквито са. В голяма степен се надяваме това да се съхрани. В хода на преговорите премиерът ще преговаря от името на всички части на Обединеното кралство. Понастоящем не смятаме, че има основание за втори референдум в Шотландия. В момента е подходящо и уместно съюзът ни да бъде по-единен и да се надява и работи за бъдещето на Обединеното кралство. Искаме да запазим зоната за свободно пътуване между Северна Ирландия и Ирландия. Не искаме да се върнем към границите на миналото“, коментира Хопкинс.