Общинари решиха: Копривщица не е резерват

50

Общинските съветници в Копривщица гласуваха решение да се премахне дефиницията града да е със статут на архитектурно-исторически резерват. Кметът Генчо Герданов е обяви, че е против промяната и твърдо ще се бори възрожденският град да запази статуса си на архитектурен резерват.

„Аз докато съм кмет няма да позволя да падне това като дефиниция. Ще атакувам решението. Копривщица трябва да си остане архитектурно-исторически резерват. Днес или утре ще върнем решението за преразглеждане и прегласуване“, категоричен бе Герданов пред kmeta.bg.

Той припомни, че има решение на Министерския съвет от 1971 г. Копривщица да бъде обявена за културно-исторически резерват. В него са включени 15 изисквания, които трябва да се спазват, включително и задължението държавата да отпуска 400 хил. лв. средства за съхраняване и опазване на подобен вид град.

Предложението за премахване на статута на Копривщица е на някои от общинските съветници. Генчо Герданов научил за него от докладната от Петър Вълов, председател на комисията на ТСУ (териториално селищно устройство).

На сесията, когато е било обсъждано и взето това решение, градоначалникът не е успял да присъства. По думите му, ако е имал възможност е щял да защитава позицията си. Той не знае какво е продиктувало такова изказване на някой от съветниците.

Не я ясно какво е точно решението на общинарите, тъй като статутът се определя от Министреския съвет. Хората из града говорят, че интерес от промяната има местен бизнесмен, който планира да строи голяма промишлена зона с изграждане на зали за конферентен туризъм, ски писта, мото писта, атв писта, буферни паркинги и др. Спорът възниква по време на обсъжданията на общия устройствен план на града.

Преди броени дни на специална церемония в Париж генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова връчи на кмета Генчо Герданов сертификата за включването на Националният събор на българското народно творчество в Копривщица в списъка за световно нематериално културно наследство. Това се случи и поради факта, че градът пази своите традиции и има статут на архитектурно-исторически резерват.

Снимка: Thinkstock