Рискове при преминаването към лятно часово време

29

При преминаване към лятното часово време преместваме часовника един час напред. По този начин печелим един светъл час вечер, но го губим сутрин. Това означава, че някои стават за работа още преди слънцето да е изгряло.

Макар да не изглежда като голяма промяна, това всъщност може да окаже въздействие на процесите в организма. Тези промени са установени и по време на научни изследвания, а ето и няколко примера за тях:

1. Чувството на умора и сърфирането в мрежата се засилват
Това е сред очевидните ефекти на загубения сън – умората и намалената продуктивност по време на сън. В действителност, търсенето в Google на забавно съдържание се повишава значително в понеделника след като сме преместили часовника час напред, твърдят изследователи.

2. Главоболието също се засилва
При хората, които страдат от клъстерно главоболие – рядко срещано, но много болезнено състояние, то може да се появи около сезонните промени. Особено когато навън стане по-топло и по-светло.

3. Увеличава се рискът от инфаркт
По време на проучване от 2014 г., поместено в Open Heart, се установява 25% повишаване в броя на сърдечните пристъпи в понеделника след смяната на времето, в сравнение с други понеделници от годината.
Възможно е това да се дължи на комбинацията от типичния за всеки понеделник стрес и загубения час сън. Рискът е повишен най-вече за хората, които страдат от сърдечносъдови проблеми.