Честит празник, Велико Търново! Ето програмата за събитието днес

259

Велико Търново отбелязва празника си днес с богата програма.

Празникът на старата столица се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март 1230 година, както и с деня на Св. Четиридесет мъченици.

Първите сведения за честването на 22 март като празник на града се срещат още през 1879 година. Тогава се провежда празник на търновското гражданство в храма “Св. Четиридесет мъченици”, състоял се на 9 март по стар стил. На отслужената литургия присъстват императорският комисар княз Дондуков-Корсаков, войската, висши чиновници и духовници, народни представители от провеждащото се по това време в града Учредително събрание и много граждани.

За първи път след петвековното робство не само търновци, но и цялото народно представителство, засвидетелстват почит към миналото. Оттогава до 1944 година, денят на Светите Четиридесет мъченици ежегодно се празнува като ден на Велико Търново и празник на Търновския гарнизон.

След 9 септември 1944 г. празникът не се чества. За възстановяването му определена заслуга имат будните жители на квартал “Асенов”, които през 1970 г. го празнуват в църквата “Св. Четиридесет мъченици” под наслов “Мой любим квартал”. През 1984 г. тяхната идея е подкрепена от великотърновската общественост, която и до днес на 22 март отбелязва с няколкодневна програма празника на славния си град.

Празничната програма днес започва точно в 07.30 часа със Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, с участието на квартет „Ангелски гласове“.

От 9.00 часа в двора на църквата „Св. 40 мъченици” ще се състои поднасяне на цветя на саркофага на цар Калоян.

В 9.10 часа кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов ще произнесе слово, след което ще има водосвет, благослов за здраве, както и поръсване на представителната част на Национален военен университет „Васил Левски” и на знамената на Велико Търново.

Празничното шествие с портретите на благодетелите на града ще започне в 9.45 часа от църквата „Св. 40 мъченици” и ще продължи до сградата на Община Велико Търново.

От 10.30 часа пред сградата на общината ще се състои празничен ритуал за издигане на знамената, а от 11.00 часа – концертна програма „Велико Търново празнува” с участието на Руслан Мъйнов, формация „Петте сезона“, ДВГ „Пеещи камбанки“ и ПФА „Искра“.

Също в 11.00 часа в МДТ „Константин Кисимов” ще се проведе тържествена сесия на Великотърновския общински съвет.

В 12.00 часа пред сградата на Община Велико Търново ще бъдат представени удостоените със званието „Почетен гражданин“ и на носителите на Награда „Велико Търново“.

Програмата ще продължи през целия ден с множество изложби и инициативи, а точно в 20.00 часа на площад „Цар Асен І“ ще се състои Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, съпроводен от празнични фойерверки. Организатори са Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Великотърновска Света митрополия и Регионален исторически музей – Велико Търново.

Източник:focus-news.net