Колко пари пестим ако правим честа профилактика на зъбите?

32

За всеки 5 лева, вложени в профилактика на зъбите, българинът спестява 25 лева за лечение. Тази констатация направи главният секретар на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, в навечерието на Световния ден на оралното здраве, който се отбелязва на 20-ти март, пише Дарик.

От съсловната организация определиха здравната култура на българите като ниска и цитираха свое изследване, според което всяко четвърто дете у нас има по 1 изваден постоянен зъб, преди да навърши 18 години.

Профилактиката е най-лесната и евтина възможност за здравето на зъбите, но българите все още имат ниска култура в тази насока, обясни д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз.

При българите между 20 и 22 години имат извадени средно поне два зъба, стана ясно от думите му. Докато навършат 60-годишна възраст, цифрата нараства на 17 зъба, което е своеобразно инвалидизиране на хора в зряла, работоспособна възраст, каза д-р Миланов.

Част от проблема е достъпността на зъболекарските кабинети, тъй като около две трети от денталните практики са разположени само в пет от големите градове у нас.

От зъболекарския съюз посочиха като успешна програмата на здравното министерство за профилактика при децата, която включва така нареченото силанизиране или запечатване на дълбоките ями по зъбите, което намалява риска от кариес. Програмата дава резултати, а процедурата е безплатна, припомни д-р Николай Шарков.

„На децата се поставят силанти с информирано писмено съгласие от родителите, обяснява се всичко на родителя“, каза стоматологът.

От 2011-та година до момента през програмата са минали над 85 хиляди деца на възраст от 5 до 8 години.