Д-р Десислав Тасков: 75 % от българите смятат, че здравеопазването ни не работи добре, това е срамно за държавата ни

67

Не съм специалист в много области, а само в една – затова ще говоря само за нея. Лекар съм и ще говоря само за здравеопазване. Това заяви на среща с обществеността във Варна кандидатът за народен представител от „БСП за България“ д-р Десислав Тасков.

„Знаете ли, има едни данни, според които нашето здравеопазване се ползва с доверие само на 4,8% от хората, а 75% са на мнение, че то не работи добре. Не е ли това достатъчно абсурдно и срамно за държавата ни?“, попита д-р Тасков. По думите му причините за този факт са много, но най-основната е липсата на контрол върху разходването на средствата от здравната каса.

„Говоря за кражбите в здравеопазването, на които всички сме свидетели. Ограничим ли тях, а ние ще го направим, тогава ще стане възможно отпадането на порочната схема за доплащане. Тогава ще върнем достойнството на българския пациент“, посочи медикът. „Абсурдно е в най-бедната държава в Европейския съюз, в която има безконтролен демографски срив, около 50 % от парите за здравеопазване да идват от джоба на обикновения българин. Знаем как да променим това, необходимо ни е само вашето доверие, посочи д-р Десислав Тасков.

„В рамките на година – година и половина ние можем да направим знакови подобрения в нашето здравеопазване, като поставим акцент върху качествената профилактика, засилен фокус върху детското и майчиното здравеопазване, грижа към хората, които са в обективна невъзможност да си плащат здравните осигуровки, както и осигуряването на достатъчно евтини генерични лекарствени средства. Условията за всичко това са две – прозрачност, контрол и политическа воля“, отбеляза д-р Тасков.