Хората, които ядат повече зеленчуци, се справят по-добре със стреса от пропускащите полезната храна, установиха австралийски учени, цитирани от в. „Дейли мейл“.
Рискът от стрес намалява с 12 процента за хората, които ядат три или четири порции дневно в сравнение с една порция или по-малко. При пет до седем порции дневно, той намалява с 23 процента.
Ползата от зеленчуците е още по-голяма при жените. Рискът от стрес при тях намалява с 18 процента при три-четири порции дневно. При пет до седем порции дневно, той отново намалява с 23 процента.
Плодовете не намаляват стреса както зеленчуците.
Учените от университета на Сидни са работили с 60 000 австралийци на възраст над 45 години. Те отчели каква е консумацията им на плодове и зеленчуци, както и фактори от начина на живот и психологическия дистрес през периода от 2006 до 2008 година и през 2010 г.
Предишни изследвания установиха, че хората, които ядат повече плодове и зеленчуци, страдат по-малко от депресия.
Втора сензационна победа за националния отбор на България за девойки. Момичетата сразиха Сърбия на Европейското…
Възможно ли е така популярният в момента тост с авокадо и сьомга да е една…
Какво трябва да знаем за стомашно-чревните заболявания през летните дни и как да се предпазим…
Първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд беше регистрирано у нас през изминалата…
Освен местност "Дилбер Чешма", на днешния ден още три района във Варна ще се превърнат…
Как се отразяват на хората проблемите със системата за случайно разпределение на заявленията на ТЕЛК?…
Leave a Comment