След изпуснати 4 мачбола: Болезнена загуба за Гришо на Индиън Уелс!

17

Григор Димитров отпадна в третия кръг на турнира в Индиън Уелс след драматична загуба от Джак Сок с 6:3, 3:6, 6:7 (7) и не можа за първи път в кариерата си да стигне до осминафиналите на надпреварата от сериите „Мастърс 1000“.

Българинът пропусна 3 последователни мачбола в третия сет (общо 4) и в крайна сметка отстъпи на 24-годишния американец, който показа по-здрави нерви във важните моменти, пише Sportal.bg.

Това е трета загуба за Григор от 4-те му мача срещу американеца. В следващия кръг Сок, поставен под №17 в схемата, ще се изправи срещу тунизиеца Малек Джазири.+40
Двубоят продължи два часа и половина, а Григор трябва да съжалява за многото пропилени възможности. Той водеше с пробив и 4:2 в третата част, но допусна съперникът му да изравни и да докара нещата до тайбрек. В него Димитров имаше още един мачбол, преди Сок да се наложи с 9:7 точки.

Срещата започна с бърза размяна на геймове, но българинът беше този, който играеше по-спокойно и с повече самочувствие. Той стигна до ранен пробив за 3:1 след двойна грешка на Сок, а след това удържа подаването си и направи огромна крачка към спечелване на първия сет. Григор можеше да поведе и с 5:1, но пропусна точка за нов пробив. Това можеше да му струва скъпо, защото в следващия гейм Сок няколко пъти стигна до равенство, преди хасковлията все пак да се спаси с два поредни добри сервиса. При 5:3 Димитров отново имаше затруднения. Той спаси точка за пробив след форхенд в мрежата на американеца, а след това на помощ отново дойде началният удар и сетът приключи в полза на Григор.+40

Сок взе мерки и започна да действа по-агресивно. Американецът се стремеше при всяка възможност да излиза на мрежата, а острите му ретури създадоха много проблеми на Димитров. Двамата печелеха подаванията си в първите 7 гейма, в които никой не се добра до точка за пробив. При 3:4 Григор изостана с 15:40 след сбъркан форхенд на почти празен корт. Два добри сервиса временно спасиха българина, но пробивът стана факт след негова непредизвикана грешка. Сок не трепна пред възможността да изравни сетовете и го направи повече от убедително – 6:3.

Третият сет ще се запомни с многото шансове, които Димитров не успя да реализира, за да вземе победата. Родният тенисист започна с гейм на нула, след което пропусна три точки за пробив, преди грешка на Сок на мрежата да му осигури така необходимия аванс. Григор игра стабилно до 4:1. При този резултат той беше близо до нов пробив, който на практика щеше да реши мача. Сок обаче оцеля, а след това на свой ред стигна до брейкбол и всичко започна отначало.+40

При 5:4 в полза на българина Сок сам се постави под огромно напрежение с три поредни грешки. Първите два мачбола бяха отразени благодарение на отлични сервиси, а при третия американецът рискува максимално и с форхенд на линията изправи публиката на крака.

Видимо изнервен от случилото се, Димитров взе някои лоши решения в следващия гейм и трябваше да отразява скрит мачбол, но се справи. Перфектен бекхенд по правата изравни точките, а после два мощни сервиса осигуриха гейма на българина. Сок отговори с гейм на нула и победителят трябваше да бъде определен след тайбрек.+40

В него Джак Сок набързо дръпна с 3:0 и 5:2. Последваха бекхенд в аут и сбъркано воле на мрежата от страна на американеца. Григор усети, че това е моментът да пречупи съперника и с агресивен ретур го принуди да допусне нова грешка – 5:5. Сок спечели следващото разиграване, но Димитров отрази мачбола на втори сервис, а след това заби 14-ия си ас и самият той имаше мачбол №4. Добре пласиран сервис на Сок върна равенството, а бекхенд в аут на Гришо отново наклони везните в полза на неговия противник. Българинът реши да рискува, но пресили форхенда и това означаваше край на мача.