Вредните съставки в храните ще бъдат изписани на етикетите с цветовете на светофара.
Така ако в даден продукт съдържанието на захар или мазнини е прекалено висок, това ще бъде обявено с червен цвят, пише „Телеграф“.
Ако пък е ниско, съответната съставка ще бъде изписвана в зелено. Това обявиха от асоциация „Активни потребители“. Светофарено етикетиране на храните се въвежда за първи път от шест големи компании, производители на храни. Компаниите са Кока-Кола, Марс, Монделез Интернешанъл, Нестле, Пепси и Unilever.
За изписване на съдържанието на храните ще бъдат използвани три цвята – червено, жълто и зелено, съответно зависи от това колко е ниска или висока съставката. Светофареното оцветяване ще е в синхрон със съществуващите регулации в ЕС, обясниха в специално прессъобщение шестте компании. Новото етикетиране ще подпомогне на потребителите да направят по-здравословен избор какви продукти да консумират. Шестте компании очакват, че оцветяването ще насърчи предлагането на хранителни стоки в по-малки разфасовки.
Това ще бъде от решаващо значение за това потребителите да вземат по-здравословни решения при пазаруване на продуктите. През 2010 година апелирахме този подход да бъде възприет в целия ЕС, но за съжаление не събра достатъчно подкрепа в Европейския парламент, обясняват от „Активни потребители“. Сега е очевидно, че все по-често ще срещаме „светофарени етикети“ в магазините. Така добрата идея може сама да си пробие път с чисто пазарни методи, без да се налага участието на политиците.
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment