Сирийски боен самолет падна край турската границата

28

Източник от сирийската армия съобщи днес по държавната телевизия, че военновъздушните сили са изгубили контакт с изтребител, който е бил на мисия близо до турската граница и в момента се водят издирвателни действия за намиране на пилота, предаде Ройтерс, цитирана от „Дарик“.

По-рано днес турските власти съобщиха, че изтребител Миг-23, вероятно на сирийските военновъздушни сили, се е разбил от сирийската страна на границата и се смята, че пилотът е успял да катапултира, като е възможно да е паднал от турската страна.

Турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че в момента се провежда операция за издирването на пилота. Възможно е той да е паднал от турската страна на границата, добави премиерът. Според него причините за разбиването на самолета са неясни, но инцидентът може да се дължи на лошите атмосферни условия.

Не е имало нарушение на турското въздушно пространство и турските въоръжени сили не са се намесвали, съобщи губернаторът на турската област Хатай Ердал Ата, цитиран от Асошиейтед прес. Според него инцидентът може да се дължи на технически проблеми.

Спасителите са открили в турската провинция Хатай елементи от корпуса на самолета, но кабината била празна, допълни губернаторът, цитиран от ТАСС. Говорителят на опозиционната бунтовническа групировка Ахрар аш Шам Ахмед Караали заяви пред Анадолската агенция, цитиран от АП, че бунтовниците са свалили самолета, защото бомбардирал района край сирийския град Идлиб.

Турската агенция Доган съобщава, че по нейни данни изтребителят може да е бил уцелен с картечница от бунтовниците в района на населения пункт Маарат Мирин, на 10 км от границата с Турция. След това самолетът започнал да пада и се разбил на територията на турската гранична провинция Хатай.