Сензори ще броят пътниците в градския транспорт в София

53

Столичната община ще брои пътниците в градския транспорт в реално време за 2 млн. лв. Това е прогнозната цена без ДДС на обявената обществена поръчка от Столична община.

Новата система ще бъде въведена в 206 превозни средства – 126-те нови китайски автобуса и в 80-те нови тролейбуса. Това означава, че средно инсталирането й в едно превозно средство ще струва около 10 хил. лв., колкото е цената на приличен автомобил на старо. В момента броенето на пътниците в колите на градския транспорт става ръчно от Центъра за градска мобилност, писа Monitor.

Възможността това да става автоматично в реално време ще позволи да се насочват допълнително превозни средства по линиите с най-голямо натоварване, коментира зам.-кметът по транспорта Евгений Крусев. Внедряването на системата за броене на пътници е част от втората фаза на европейския проект за интегриран градски транспорт на София. Той се финансира със средства от ОП „Региони в растеж”. Обявената поръчка е за доставка и монтаж на бордова система. Тя предвижда на всяка врата на 206-те превозни средства да бъдат поставени сензори. Те трябва да могат да засичат пътниците както при ярко слънце, така и на тъмно, а цветът на дрехите им да не оказва никакво влияние.

Отделно ще е необходимо да се направи окабеляване на автомобилите. Изпълнителят също така трябва да осигури безжичната връзка за пренос на отчитаните данни, както и система и приложения за back office – сървър/платформа, системен и приложен софтуер, програмно осигуряване.
Системата трябва да има приложение и за мобилни устройства, за да може да се получава навреме информация от екипите, които извършват контрол. Предвижда се тя да работи поне 10 години, през които за поддръжката й ще се грижи изпълнителят й, а при нужда ще е длъжен да направи и допълнителна доработка.

Броенето на пътници в реално време ще позволи да се оптимизират маршрутите и графиците по линиите на градския транспорт. По този начин ще се намалят разходите за гориво, а оттам и замърсяването на околната среда. Надеждите са, че ще намалеят и пътуващите гратис, защото ще помогне на контрольорите при извършването на проверки.