Огнян Герджиков: Бъдещето на Европа е федерализмът

26

Бъдещето на Европа е федерализмът, защото иначе тя не може да се противопостави на големите икономики – на САЩ, Китай, Индия. Това коментира служебният министър-председател Огнян Герджиков пред журналисти.

Премиерът, заедно с почти целия кабинет, както и ръководители на дипломатически мисии, акредитирани у нас, пътуваха с парен атракционен влак от София до гара Черепиш. Те посетиха Черепишкия манастир, съобщава БТА.

Каква е точно скоростта, по която ще се развива Европа, нека не гадаем, защото всичко това подлежи на тиха и явна дипломация и на преговори, посочи премиерът. Според него не е станало нищо фатално с плана на Юнкер. Ние никога не сме били водещи, но не искаме да бъдем в задния двор на Европа, каза Герджиков.
Едно от неговите желания е страната ни да кандидатства за предверието на Еврозоната. Това е нещо, което много ми се иска, но е политически въпрос, който изисква лобиране в Брюксел, посочи премиерът Герджиков. Той каза, че е създал комисия, в която са включени специалисти от БНБ, от най-голямата частна банка и експерти в областта на финансите. Премиерът посочи, че трябва да има сериозна подготовка, за да се тръгне по правилния път и да се стигне до успех.

Единственото лошо според премиера е, че България няма свой еврокомисар. Това обаче няма да продължава безкрайно дълго, защото ако след изборите не бъде съставено правителство, премиерът ще поеме ангажимент за излъчване на еврокомисар от България. Министър- председателят не пожела да коментира кого би номинирал за еврокомисар, но според него е желателно това да бъде жена. Това е изискване на ЕС, те държат на равновесието между половете, допълни премиерът.